1531 HX Wormer
Dorpsstraat 350
Download brochure
Verkocht onder voorbehoud 1531 HX Wormer

Dorpsstraat 350

Vragen? Neem contact op met Robert de Joode RM RT WMC van KRK Makelaars

Download brochure
  • Prijs€ 995.000 k.k.
  • Aantal kamers5
  • Aantal slaapkamers3
  • Wonen259 m2
  • Perceel578 m2
  • LocatieBekijk op kaart
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer

In het boekje over de woning Dorpsstraat 350 te Wormer "Woonstee en bestuurszetel door de eeuwen heen" heeft de eigenaar in 1999 onderstaand voorwoord geschreven.

"Ontspannen zitten we in onze historische kamer te lezen: de plek, waar we destijds in de echt zijn verbonden. We genieten in onze fraaie keuken, waar het "Personeel ter Secretarie" destijds ook vast een paspoort voor me heeft verzorgd en we slapen op de plek waar vader aanvankelijk zijn werkkamer had!
Onze voortuin maakt het nu niet meer mogelijk de stoep van het gemeentehuis te gebruiken als doel bij een spelletje voetbal, waarbij ik door gemeenteboden Beek en Blank in de jaren vijftig regelmatig ben verjaagd. Neen, alleen nog de herinneringen aan dat verleden. Het hout en bord uit 1763 met de tekst "Audi et Alteram Partem? Hoort/Woort en Weer Woort" hangt nog in onze hal boven de deur naar de voormalige Raadzaal. Raadzaam voor een gemeenteraad, maar ook in het dagelijks leven een goed advies.

Geen moment voor 6 juni 1997 hebben we bevroed dit ooit te zullen meemaken. Op die dag was mijn moeder door burgemeester J. Koppenaal uitgenodigd voor een bezoek aan het nieuwe gemeentehuis aan de Koetserstraat. Hij vond het leuk de echtgenote van een oud-burgemeester van Wormer in staat te stellen deze fraaie aanwinst van de gemeente te bezichtigen. Mieke en ik zouden meegaan. Bij een kopje koffie op de kamer van de heer Koppenaal vroeg ik terloops wat er er eigenlijk met het voormalige Raadhuis aan de Dorpsstraat, dat ik zo goed kende, ging gebeuren. "Gaat in de verkoop", was het antwoord. Volgens de burgemeester was het, zoals hij mij later vertelde, toen al te zien dat er "iets met me gebeurde". Thuis gekomen in Heiloo stelde ik voor om het pand weer eens te bekijken. "Ben je gek, wat ben je van plan", was het antwoord van mijn echtgenote. Om een lang verhaal kort te maken: het enthousiasme groeide bij ons beiden zeer snel om van dat oorspronkelijke koopmanshuis uit de Gouden eeuw ons nieuwe domein te maken, ook al woonden we prima in Heiloo. We deden ons bod op de daarvoor vastgestelde datum, 14 juli 1997. We waren "de hoogste", want dan ga je er ook voor en het huis werd ons "gegund".

Aanvankelijk zouden we het Raadhuis eenvoudig verbouwen tot woning. Het werd echter een volledige restauratie. We hebben daar geen spijt van! We hebben het gevoel dat de indeling en inrichting, met heel veel aandacht voor kleur, dank zij een intensieve samenwerking met de architect en aannemer(s) geleidelijk "om ons heen zijn gecreëerd". We voelen ons er thuis. Het is geen Raadhuis meer, maar een heerlijk woonhuis, dat groot lijkt, maar in de werkelijkheid de juiste schaal heeft. Daarnaast geeft het een tevreden gevoel dat het statige pand nu wederom een nieuwe eeuw, de 21e - aan kan. Overschrijding van budgetten raken in de vergetelheid, maar dit "monument" zeker niet."

Dit voorwoord geeft goed weer met wat voor een passie en betrokkenheid de huidige eigenaren het pand hebben gerestaureerd en bewoond. Het boekje is nog steeds beschikbaar en zal u bij een bezichtiging worden overhandigd. In dit boekje wordt op een heel sprekende manier weergegeven wat de woning door de eeuwen heen heeft betekend voor Wormer en wat voor "lieden" er hebben gewoond en gewerkt (en soms ook gevangen hebben gezeten). Dit alles afgezet tegen de ontwikkeling van Wormer en in goede en slechte tijden.

Voor veel mensen uit Wormer is het monument een herinnering aan de mooiste dag uit hun leven, want net als de huidige eigenaren zijn er velen huwelijken voltrokken met een bijpassende foto in de hal van de woning. Met pijn in het hart gaan de huidige eigenaren de woning verkopen en zijn wij op zoek naar een nieuwe eigenaar die met net zoveel passie en liefde dit prachtige monument gaat bewonen. Want dat verdient dit huis!

Na de aankoop in 1997 is het pand grondig gerestaureerd. Dit is gedaan onder begeleiding van de grootste kenners van monumentale panden in de Zaanstreek, namelijk architect Han van Leeuwen en bouwbedrijf Somass. Voordat er aan de restauratie is begonnen zijn er diverse onderzoeken geweest om een beeld te krijgen van de woning. Denk daarbij aan onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren, de historische onderdelen van het pand en de bouwkundige staat. Op basis van deze informatie is de restauratie aangevangen en het monument gebracht in de uitstekende staat waar het zich op dit moment bevindt.

Het monument is niet alleen teruggebracht in haar historische context maar ook omgebouwd tot een heerlijk woonhuis waar het zeer plezierig verblijven is. Dit alles komt tot uitdrukking in de heerlijke woonkeuken met een fraaie keuken in nostalgische sfeer en Molteni-fornuis, een prachtige woonkamer met een schitterende smuiger met ruim 400 18e-eeuwse tegeltjes met Bijbelse voorstellingen en de mooie tegeltableaus aan weerszijden daarvan, die passen bij de historie van Wormer en de Zaanstreek. De prachtige tuin op het zuiden welke helemaal in de sfeer van de woning is aangelegd, met een heerlijke veranda, een prachtig plekje aan het water en een nog goed functionerende waterput. In de tuin staat een riante dubbele garage met vliering. Voor de wijnliefhebbers is er een grote kelder met een prima klimaat. Op de 1ste verdieping zijn nu 3 riante kamers, waarvan er 1 in gebruik is als werkkamer. De 2de verdieping biedt nog diverse mogelijkheden om nog meer woonruimte te creëren. Bij de verbouwing in 1997/98 heeft monumentenzorg geadviseerd om hier slaapkamers en een badkamer te vestigen. Of dit nu ook nog kan zou opnieuw besproken moeten worden, maar de ruimte is er in ieder geval uitermate geschikt voor.

Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer

De staat en het onderhoud van het pand is prima! In het boekje is te lezen wat er allemaal in 1997 is gedaan om het monument in goede staat te brengen en de huidige eigenaren willen graag dat zo blijft. Daarom laten zij structureel en professioneel onderhoud uitvoeren. Dit alles wordt ook nog eens gecontroleerd door monumentenwacht Noord Holland. Daarnaast is het pand vanzelfsprekend voorzien van het comfort van deze tijd met moderne installaties, voldoende isolatie en goed sanitair.

De ligging van de woning is aan de lintbebouwing van de Dorpsstraat, nabij de dorpskern van Wormer, met al haar voorzieningen, zoals winkels, scholen, het zwembad en recreatiemogelijkheden. Amsterdam ligt op slechts 25 km afstand. Het station Wormerveer is binnen 10 fietsminuten te bereiken en de trein brengt u dan in 20 minuten in Amsterdam. Prima bereikbaar en nabij diverse voorzieningen!

BIEDEN VANAF
De vraagprijs is grotendeels gebaseerd op de huidig toegepaste normen bij de waardering van woonoppervlakte, inhoud, ligging en dergelijke. Wij zien uit naar de koper die het pand extra waardeert op grond van de historische statige uitstraling ervan aan de Dorpsstraat, de uniek hoge smuiger met ruim 400 18e-eeuwse tegeltjes met Bijbelse voorstellingen en de mooi tegeltableaus aan weerszijden daarvan. De nu nog open zolder heeft nog potentie om als woonruimte in gebruik genomen te worden. Dit alles in ogenschouw nemende, zijn wij van mening dat de vraagprijs tevens ook de bodemprijs is en wij nodigen geïnteresseerde partijen dan ook uit om een bieding te doen vanaf € 995.000,-- k.k.

Kortom: grijp deze kans om uw droom te laten uitkomen om iets heel bijzonders te bewonen!

Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer
Dorpsstraat 350, 1531 HX, Wormer

Deel deze exclusieve woning:

Bezichtiging plannen?

Neem vrijblijvend contact op met onze exclusief specialist Robert de Joode RM RT WMC bij KRK Makelaars

075-612 64 00

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie