3016 BA Rotterdam
Parklaan 5
Download brochure
3016 BA Rotterdam

Parklaan 5

Vragen? Neem contact op met Peter Veltman van Ooms Makelaars

Download brochure
  • Prijs€ 3.950.000 k.k.
  • Aantal kamers21
  • Wonen1171 m2
  • Perceel1.800 m2
  • LocatieBekijk op kaart
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam

Geschiedenis

Beschikbaar voor verkoop is een statig patriciërspand aan de Parklaan 5 te Rotterdam. Deze unieke villa (gemeentelijk monument) met grote achtertuin is gelegen in het hart van het historische Scheepvaartkwartier te Rotterdam.

De bebouwing op dit perceel kent zijn oorsprong in 1642. Uit archiefstukken blijkt dat in de 17e eeuw sprake was van verschillende tuinen, erf en later een tuinhuis. In 1737 was er daadwerkelijk sprake van een woonhuis. Dit woonhuis bestond destijds uit een klein middengedeelte met twee vleugels van twee verdiepingen, elk vier ramen breed. Het archief spreekt daarnaast over een indrukwekkende brug met toegangshek. Dit mooie buitenhuis is omstreeks 1865 gesloopt. Vervolgens is in 1869 een nieuw huis gebouwd op dezelfde locatie.

In 1925 gaat het bezit over op Philippus Mees (1874-1944), bankier en lid van de Fa. R. Mees & Zoonen, honorair Consul-Generaal van Zweden. Mees heeft opdracht gegeven tot een uitgebreide verbouwing waarbij verdiepingen en indelingen radicaal werden aangepast. Uiteindelijk kwam het huis in zijn huidige vorm tot stand. Nu Parklaan 5 te Rotterdam.

De familie Mees stond bekend om het organiseren van concerten in hun woonhuis. Het archief beschrijft dat deze concerten altijd erg gezellig waren in dit smaakvol ingerichte huis met fraaie schilderijverzameling. Na de dood van Mees in 1944 hebben zijn erven het huis verkocht in 1946 aan de Zweedse Zeemanskerk die het geheel tot en met 2019 in gebruik en bezit heeft gehad. De Zweedse Zeemanskerk heeft de aankoop en de verbouwing gefinancierd door rederijen en andere bedrijven.

Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam
Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier

Het Scheepvaartkwartier is een bijzonder stukje Rotterdam dat omstreeks 1850 is ingepolderd, vervolgens is aangelegd als een volledig planmatig stadskwartier en al vanaf de oorspronkelijke bouw een thuis is voor meerdere welgestelde Rotterdammers.

Het gebied is tijdens het bombardement in 1940 bijna volledig gespaard gebleven, waardoor het een historische sfeer uitstraalt. Hier bevindt zich de grootste concentratie monumentale gebouwen van Rotterdam.

De Parklaan is de centrale as van het gebied. Een lommerrijke laan met bomen die het Park verbindt met het Westplein.

Het object is gelegen op loopafstand van het centrum van Rotterdam en is gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer (tramlijn 7, halte Westplein).

Het betreft het volle eigendom van een deel van een perceel grond met de zich op deze grond bevindende opstallen.

Indeling
Ca. 175 m² GBO kelder
Ca. 254 m² GBO begane grond
Ca. 268 m² GBO 1e verdieping
Ca. 254 m² GBO 2e verdieping
Ca. 254 m² GBO 3e verdieping
Ca. 104 m² GBO zolder

Parklaan 5, 3016 BA, Rotterdam

Oplevering

Het complex wordt ter verkoop aangeboden in de huidige situatie, 'as is, where is', met alle zichtbare en onzichtbare, bekende en onbekende gebreken in de toestand waarin het zich ten tijde van bezichtiging bevindt.

Het uitgangspunt is dat het complex wordt opgeleverd met onder andere de navolgende voorzieningen:
• Diverse glas in lood ramen met gebrandschilderde ruiten;
• Diverse aluminium kozijnen met dubbel glas, diverse houten kozijnen met afwisselend dubbel en enkel glas en her en der een stalen raam met enkel glas;
• Stadsverwarming;
• Vluchtwegaanduiding;
• Houten vloer in de kerkzaal;
• Keukeninrichting op de verdieping in houtkleur met diverse apparatuur;
• Overwegend gestuucte plafonds met opgebouwde verlichtingsarmaturen;
• Mechanische ventilatie;
• Brandslanghaspels;
• Brandmeld- en ontruimingsinstallatie met slow whoop, handbrandmelders;
• Diverse schouwen met houtkachels.

Fiscaal regime I, BTW
Het complex is op 1 november 2019 geleverd aan de huidige eigenaar, zulks middels een akte van levering, verleden voor notaris mr. W. Bussink, waarbij de overdracht niet is geopteerd voor een BTW belaste levering. Het complex is ook niet van rechtswege belast met BTW. Het complex zal derhalve ook bij een nieuwe overdracht niet worden belast met BTW.

Fiscaal regime II, overdrachtsbelasting
Als het complex niet van rechtswege is belast met BTW, zal de koopsom worden belast met overdrachtsbelasting. Waar mogelijk zal verkoper medewerking verlenen om te bezien of het complex geleverd kan worden als woongebouw. Voor zover dit niet wordt toegestaan, is het tarief van 6% van toepassing (tarief niet-woning), welke is voor rekening van koper.

Deel deze exclusieve woning:

Bezichtiging plannen?

Neem vrijblijvend contact op met onze exclusief specialist Peter Veltman bij Ooms Makelaars

088 424 0 205

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie