Blog: Duurzaamheid in logistiek: alleen bij nieuwbouw?
01-06-2018

Blog: Duurzaamheid in logistiek: alleen bij nieuwbouw?

(In aanloop naar de Provada, deel 2)

Dynamis Logistiek organiseert op de Provada een mini-symposium met als thema: “Future proof Logistics”. Een van de onderwerpen is: duurzaamheid in de logistiek. Bijna vanzelfsprekend bij nieuwbouw. Maar ook bij bestaande panden valt er flink te winnen.

Duurzaamheid vanzelfsprekend bij nieuwbouw

Duurzaamheid is bij nieuwbouw van logistieke panden een integraal onderdeel van het ontwerp- en bouwproces. De terugverdientijden van energiebesparende maatregelen zijn de investering waard. Hoewel energie labels niet verplicht zijn voor DC’s worden veel DC’s gebouwd onder BREEAM condities van Good tot Excellent, voor grote bedrijven is dit van toegevoegde waarde voor de milieuparagraaf in hun jaarverslag.

Duurzaamheid bij bestaande panden

Het is eenvoudiger om in nieuwbouw panden duurzaamheids-, en milieubesparende maatregelen toe te passen. In bestaande logistieke panden zijn grootschalige investeringen in energiebesparingsmaatregelen kostbaar omdat je zaken gaat vervangen die wellicht nog niet aan het einde van hun economische levensduur zijn maar ook kan een gebruiker hiervan veel hinder ondervinden of het object staat leeg gedurende de werkzaamheden. Door de hogere kosten zijn de terugverdientijden van energiebesparende maatregelen bij bestaande panden langer dan bij nieuwbouw wat een nadelig effect heeft op het rendement.

BREAAM: 3 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte

Circa 3 miljoen vierkante meter aan bedrijfsruimte staat inmiddels geregistreerd met een
BREEAM-certificaat. Bijna driekwart van dit oppervlakte heeft een logistieke functie. De vele BREEAM-certificaten in de logistieke sector komen door de eisen die (internationale) beleggers stellen.

Wist u dat … ? Het Lidl distributiecentrum in Waddinxveen is koploper in Nederland op het gebied van duurzaamheid met een BREEAM-score van meer dan 92%.

Duurzaamheid zit in het DNA bij Dynamis

Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de volgende generaties. Fossiele brandstoffen worden schaars. Wij moeten hier met zijn allen op een verantwoorde wijze mee omgaan en ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. De makelaars van Dynamis zijn zich hier ter degen van bewust. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en bijvoorbeeld het “cradle to cradle” concept worden nauwgezet gevolgd. Uiteraard informeren zij beleggers en eindgebruikers hierover. Daarnaast heeft Dynamis een afdeling Taxaties die voorloper is als het gaat om het taxeren van Duurzaamheid bij objecten. We kunnen constateren dat vele nieuwe logistieke panden een BREEAM-certificaat hebben.”

Interessant? Kom naar het symposium!

Duurzaamheid is een van de onderwerpen van ons mini-symposium Future proof logistics. Kom ook naar ons symposium tijdens de Provada op dinsdag 5 juni 2018 van 14.30 uur tot 16.00 uur in de RAI. Met aansluitend een netwerkborrel op onze stand.

Meld je direct aan.

Lees ook: The last mile en logistiek: uitdagingen en oplossingen

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.