Blog: The last mile en logistiek: uitdagingen en oplossingen

Blog: The last mile en logistiek: uitdagingen en oplossingen

Geschreven door Redactie-logistiek Redactie-logistiek op 31 mei 2018

(In aanloop naar de PROVADA, deel 1)

Dynamis Logistiek organiseert op de Provada een mini-symposium met als thema: “Future proof Logistics”. Een van de onderwerpen is: the last mile in logistiek. Het laatste stukje van de route naar de consument moet niet alleen steeds sneller worden afgelegd maar ook steeds schoner, same-day-delivery en duurzaamheid gaat dat wel samen?

Gemak dient de mens, wanneer iets besteld wordt in een webshop wil de consument het gevraagde zo snel mogelijk ontvangen. De pakketbezorgers doen er alles aan om te zorgen dat de bestelde goederen zo spoedig mogelijk bij de klant worden bezorgd op het moment dat het de klant het beste past op de locatie die de voorkeur heeft van de klant. Logistiek gezien is dit een zeer complexe uitdaging. Partijen als DHL, PostNL en GLS werken intensief samen met automatiseringspartijen om slimme oplossingen voor the last mile te verzinnen. Echter valt dit te rijmen met duurzaamheid?

Stedelijk logistiek vastgoed

Onder invloed van deze trends en een groeiende e-commerce markt zien we een toenemende vraag naar stedelijk logistiek vastgoed. ‘The last mile’ naar de consument dient zo snel mogelijk te worden afgelegd. De “diesel” busjes van de pakketbezorgers rijden bijna in colonne door de woonwijken om de pakketjes af te leveren. De pakketbezorgers hebben niet alleen de uitdaging om het transport te verduurzamen maar dienen ook nog over de juiste locatie te beschikken waar zowel de aan-, als de afvoer vlot kunnen worden gehandeld. Vaak zijn dit binnenstedelijke locaties. Het valt nog niet mee om op dit soort locaties goede crossdock faciliteiten te vinden.

Uitdaging voor de markt

En daar ligt ook meteen een uitdaging. Het huidige vastgoedaanbod op deze locaties is ontoereikend om deze vraag te kunnen faciliteren. Bovendien wordt de druk op de stad steeds groter vanuit andere vastgoedsectoren, zoals de kantoren- en woningmarkt. Voor de komende jaren wordt dan ook een verdere afname van het aanbod in de G4 verwacht, met krappere marktverhoudingen in deze gebieden tot gevolg. Meer weten? Lees de volledige marktscan Logistiek 2018.

Logistiek en the last mile op ons symposium

Tijdens de Provada organiseert Dynamis Logistiek een mini-symposium met als thema “Future proof Logistics”. The last mile in logistiek is een van de onderwerpen. Mis het niet en zorg dat je je plekje reserveert. Het mini-symposium is op dinsdag 5 juni van 14.45 tot 16.00 uur in de RAI zaal E105 met aansluitend een netwerkborrel op onze stand.

Direct aanmelden

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie-logistiek Redactie-logistiek
Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie